Nog strenger toetsen

De Kantonrechters hebben een nieuwe richtlijn uitgevaardigd voor consumentenzaken. Men gaat nog strenger dan voorheen toetsen of er sprake is van oneerlijke bedingen of strijdigheid met het consumentenrecht.

U kunt de kennisgeving van de Rechtspraak hier inzien.

Om die toetsing te kunnen doen moet Boeder incasso bij het starten van de procedure een compleet dossier overhandigen. In veel gevallen een dik pak papier bestaande uit de overeenkomst, algemene voorwaarden, WIK-brief, aanmaningen en de reactie van de consument. Naast dit complete dossier moet een formulier aangeleverd worden met totaal 14 vragen.

Zonder pardon afgewezen

Als de dagvaarding niet compleet is of als een van de 14 vragen onjuist wordt beantwoord dan wordt de vordering, vanaf één oktober 2019, zonder pardon afgewezen.

Tot die tijd, dat wil zeggen vanaf één juli 2019 tot en met 30 september 2019 wordt de vordering niet direct afgewezen. De zaak wordt in dat geval aangehouden en moet er door ons een oproeping (op onze kosten) verzorgd worden met daaraan gehecht het complete dossier met formulier.

Wat verandert er voor u als opdrachtgever?

Eigenlijk niets. De uitdaging ligt bij ons om dit op de een of ander manier te automatiseren, want handwerk is traag en niet meer van deze tijd.

De komende weken ga ik aan het werk om onze documenten aan te passen naar deze nieuwe richtlijn. Als het nodig is neem ik contact met u op om advies te geven of om stukken op te vragen.

Ons uitgangspunt is in ieder geval dat onze werkwijze en natuurlijk ook die van onze opdrachtgevers deze toetsing glansrijk zullen doorstaan.

Heeft u een vraag naar aanleiding van dit bericht? Schroom dan niet om contact met mij op te nemen.

Robert-Jan Oost, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

LinkedIn
WhatsApp