rechtzaak voorkomen

Als de eis klopt, kunt u het beste de rechtszaak voorkomen. Dan worden de kosten niet nog hoger. Neem zo snel mogelijk contact op met de deurwaarder.

Kunt u de rekening op dit moment niet betalen? Misschien lukt het om met de eiser een (betalings)regeling af te spreken.

Als de eis niet klopt

U kunt een brief naar de rechtbank sturen om te vertellen waarom de eis niet klopt. Dat heet een schriftelijke reactie. Dan hoeft u niet meer naar de rechtbank te komen. Dat is bijvoorbeeld handig voor een uitgebreid of ingewikkeld verhaal. Stuur de brief (in tweevoud) naar de rechtbank. Dat moet voor de datum van de zitting. De datum en het adres staan op de eerste pagina van de dagvaarding.

Het Juridisch Loket geeft gratis juridisch advies over de inhoud van de brief.

mondelinge reactie

U kunt ook naar rechtbank gaan om te vertellen waarom de eis niet klopt. Dat heet een mondelinge reactie. U komt dan langs op de tijd en datum die in het stuk worden genoemd. Het is handig om uw reactie voor te bereiden. Neem bewijsstukken mee (in tweevoud).

De eiser is op de eerste zitting niet aanwezig. Spreekt of begrijpt u geen Nederlands? Neem dan iemand mee die voor u kan vertalen.

Video

In onderstaande video legt een rechter in het kort uit wat u kunt doen als u een dagvaarding heeft ontvangen.

Heeft u een vraag of mededeling naar aanleiding van dit bericht? Schroom dan niet om contact met mij op te nemen.

Oscar Boeder, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

LinkedIn
WhatsApp