Prejudiciële vraag aan het Hof van Justitie van Europa

Stel je koopt een ticket bij een luchtvaarmaatschappij voor een vlucht van Amsterdam naar Tampa, Verenigde Staten (met tussenstop Zürich, Zwitserland). De vlucht is vier uur en vijftien minuten vertraagd. De luchtvaartmaatschappij wijst de schadevergoeding van € 300,00 af.

Als procesgemachtigde help ik de passagier bij de schadeclaim. Juridisch een uitdagende zaak. De luchtvaartmaatschappij zegt slechts “marketing carrier” te zijn en geen “operating carrier”. Ook zou door de tussenstop in Zürich de Europese Verordening voor vertragingsschade niet meer gelden.

Mijn pleidooi wordt door de kantonrechter als vraag voorgelegd aan het Hof van Justitie in Luxemburg als prejudiciële vraag:

Is de verordening … in het geval van rechtstreeks aansluitende vluchten, waarbij tussen het vertrek vanuit een luchthaven die gelegen is op het grondgebied van een lidstaat en de aankomst op een luchthaven die gelegen is op het grondgebied van een derde staat met een geplande tussenlanding in Zwitserland en waarbij van toestel wordt gewisseld, ook van toepassing op de vanuit Zwitserland vertrekkende rechtstreeks aansluitende vlucht naar den derde land?

Heeft u een vraag of mededeling naar aanleiding van dit bericht? Schroom dan niet om contact met mij op te nemen.

Oscar Boeder, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

LinkedIn
WhatsApp