Nauwelijks onterecht beslag

Het zal je maar gebeuren. Zonder dat je door een rechter bent gehoord legt een deurwaarder beslag op de bedrijfsrekening bij de bank. Of erger bij je grootste opdrachtgever. Schande! Maar is dat wel zo? Al acht jaar geef ik als deurwaarder de cursus conservatoir beslagrecht, onder andere bij de SSR aan rechters en griffiers. Dit onderwerp krijgt veel aandacht.

https://www.ftm.nl/artikelen/met-beslag-lam-leggen-kinderspel

In die acht jaar is er veel veranderd. Het gebeurt nu regelmatig dat een rechtbank nadere onderbouwing vraagt of geen toestemming geeft om beslag te leggen. Ik ben van mening dat er nu een goede balans is ontstaan. Dat blijkt ook wel doordat er niet of nauwelijks gevallen bekend zijn waarbij volledig onterecht beslag is gelegd.

Wat kan er nog beter?

Een gelijk speelveld. Als je met een beslag wordt geconfronteerd kan je alleen met een advocaat verweer voeren. Dat kan anders. Rechters hebben ook de mogelijkheid om een “voorlopig verlof” tot beslag te geven. Een paar dagen na het beslag moet de schuldeiser bij de rechter de vordering en de noodzaak voor het beslag onderbouwen en de schuldenaar kan gelijktijdig zijn standpunt aan de rechter vertellen. Van deze mogelijkheid maken rechters mijn inziens te weinig gebruik.

Samen met onze opdrachtgevers, bedrijven en advocaten, bespreken wij welk beslag zinvol is of niet. Het resultaat is dat na een correct gelegd beslag de partijen alsnog een schikking bereiken en er geen procedure meer nodig is. Wilt u met mij bespreken of Boeder incasso iets voor u kan doen? Neem dan contact op.

Oscar Boeder, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

LinkedIn
WhatsApp